Once I was 7 years old…

Lukas Graham en zijn geweldige pokoe, wie kent em niet. If not, dan zou ik eerst even dit liedje luisteren, simpelweg omdat het een gruwelijk mooi nummer is! Maar ook om deze blog beter te kunnen begrijpen. Het gaat op deze mooie woensdag namelijk over de verschillende levensfasen waar we als mens doorheen gaan. Dit liedje gaat daar ook over en wat op een bepaalde leeftijd belangrijk kan zijn, kan zo een paar jaar later anders zijn. Het klinkt ook heel logisch in onze oren. Als je erg jong bent dan zijn die dingen belangrijk die er 20 jaar later niet meer toe doen.

Er is heel veel informatie te vinden over de verschillende levensfasen, maar Carl Jung is in dit geval toch wel degene die ons het meest aanspreekt. Hij beschrijft 4 archetypes, namelijk de athleet, de strijder, de betrokkene en de wijze geest. Hieronder een korte beschrijving van wat hij bedoelt met de 4 archetypes.

De athleet: In deze levensfase is men puur gefocust op het uiterlijk en totaal niet bezig met het innerlijk. Voor deze fase is egocentrisme kenmerkend en vooral veel voorkomend aan het begin van ons leven. Waar houd je je anders mee bezig als je jong bent en onbezorgd door het leven gaat. Voor de een is het wat lastiger dan voor de ander om dit los te laten en verder te gaan.

De Strijder: Eigenlijk zegt deze naam het al. Naarmate we ouder worden vormen velen van ons doelen en hebben we dromen over wat we willen bereiken in het leven. Hier strijden we dan ook voor, leren we wat onze verantwoordelijkheden zijn en worden we volwassen. Toch heeft het ego in deze levensfase ook een prominente rol en gaat het veelal om macht, status en de beste willen zijn.

De betrokkene: Hier gaat het niet meer zo zeer om het individu, maar vooral over wat we kunnen betekenen voor de mensen om ons heen. Hoe kunnen we ons steentje bijdragen aan de maatschappij en iets achterlaten wat er echt toe doet. Het gaat niet om populariteit, materiële bezittingen of geld. Maar om zaken vanuit het hart, liefde en niet vanuit het ego en dus angst.

De wijze geest: Werken aan de Mindset is belangrijk in deze fase. We beseffen ons namelijk dat we meer zijn dan ons lichaam en dat niet-materiële dingen het allerbelangrijkst zijn. Spiritualiteit is het woord wat past bij deze fase en zoals Dr. Wayne Dyer zou zeggen “We are spiritual beings having a human experience, instead of human beings having a spiritual experience.

Flink wat stof om over na te denken en absoluut interessant en de moeite waard om ons verder in te verdiepen. Voor nu eerst maar eens luisteren naar het mooie nummer van Lukas Graham.

XOXO Dee & Joy

Author

Write A Comment