Rouwverwerking

Veel mensen denken bij dit woord automatisch aan de dood. Maar rouwverwerking is eigenlijk het verwerken van pijn en verdriet en is dus ook belangrijk als relaties verbroken worden of je ontslagen wordt etc. Rouwen vergt veel moed, omdat je de pijn en het verdriet moet toelaten en moet voelen om dit te kunnen doen. Dit is natuurlijk niet gemakkelijk en voelt niet fijn en daarom zou het uitstellen van rouw een optie kunnen zijn. Het grote nadeel hiervan is dat je jezelf toch gevangen houdt in emoties die er in je onderbewustzijn altijd zullen zijn, zolang je er niet mee aan de slag gaat.

Een altijd tips hiervoor is geen overbodige luxe:

  • Lees een goed boek over rouwverwerking. Het internet staat werkelijk vol met tips over goede boeken die je in dit proces zullen helpen. Boekentips
  • Zoek lotgenoten online. Er zullen velen forums zijn waar je zelfs anoniem kunt delen wat je ervaart of waar je tegenaan loopt en wat hulp bij kunt gebruiken.
  • Doe wat voor jou goed voelt om te doen. Dit zou het maken van een bos of strandwandeling kunnen zijn, zodat je in alle rust kunt nadenken/verwerken. Praat erover met naasten waar je je gesteund voelt.
  • Schrijf het van je af als je dit prettig vindt om te doen, maak muziek of verwerk het in kunst. Er zijn velen opties die zouden kunnen werken.

De manier om te rouwen is er niet en kan niemand je vertellen. Het is een individueel en persoonlijk proces en kost tijd. Hoeveel tijd kan niemand precies zeggen, ook dit verschilt per persoon. Probeer een beetje in het leven te blijven, ook al voelt het soms donker en ellendig en lig je het liefste in bed met een deken over je hoofd. Dit is prima om te doen voor een aantal dagen, maar het leven is te mooi om dit te lang te doen. Dus houd jezelf niet gevangen in deze emoties en ga er op jouw manier op jouw tempo mee aan de slag!

Veel liefs & dikke knuffels Dee & Joy

 

 

Author

2 Comments

  1. Heel mooi geschreven! En heel herkenbaar dat veel mensen bij rouw direct aan de dood denken. Ik zit zelf in een rouwproces nadat ik veel van mezelf verloren ben door leukemie.

    Liefs,

    Marlou

Write A Comment